0

Me too

Fan vad jag älskar (men hatar att den behövs) hashtagen MeToo. Jag får revoltkänslor i kroppen av starka kvinnor som berättar, och de lika starka kvinnorna som bara skriver hashtagen. 

Man måste inte berätta sin historia för hela världen. Styrkan i att bara erkänna att man är utsatt är enorm. Orkar och vill man, kan det vara viktigt att dela och berätta. Dels för att öka förståelsen att sexuella trakasserier och våldtäkter inte bara behöver betyda våld, blod, skrik, och underlägsenhet. 
Det handlar också om strukturer som ända sen barndomen ursäktar pojkar med "boys Will be boys" när de tittar in i tjejernas dusch, eller klämmer på deras bröst, eller drar ner deras byxor på rasten. 
Nästan alla tjejer och kvinnor jag känner har någon gång hamnat i en situation där de blivit tafsade på utan vilja, eller fått ord kastade efter sig. En del har blivit utsatta för fullbordade våldtäkter. Andra har fått händer instuckna innanför strumpbyxorna. Några av tjejerna vittnar om hur de åkt kollektivtrafik och fått händer mot sina lår, på sin rumpa, på sitt kön. 
En del har blivit utsatta för tjatsex. En del har fått rekommendationer hur de ska klä sig annorlunda för att inte locka fram oönskade effekter från männen. En del hotade. 
Historierna är så många så många, och jag vet namn på en del killar som gjort en del saker. Men i många av fallen är det en främling som tagit sig rätten att tafsa, våldföra sig och trakassera. 

Det är väldigt få män som träder fram nu. Man behöver inte skriva ut för hela världen vad man gjort. Men man kan rannsaka sig själv. Läsa hashtagen i sina kvinnliga vänners flöde. Tänka efter, kan det varit något jag gjort som hon syftar på? En ursäkt läker inte alla sår, men en del. De djupaste sitter kanske alltid kvar, men kanske kan du då finnas som stöd? Fråga henne vad hon vill att du ska göra. Ber hon dig att dra åt helvete, respektera det. Vill hon prata om kvällen, kvällarna, dagen, dagarna då det hände, bestäm en träff. Lyssna och försök att förstå. 

Jag har också en lista över saker som gjorts mot mig. Den är inte så härlig. Men sann. 

Ifrågasätt aldrig en kvinnas berättelse. Skuldbelägg inga offer. Håll inte killarna bakom ryggen. Stå upp för det samhälle ni vill leva i, och lev därefter själva. Respektera ett nej. Rannsaka er. Uppfostra era söner, uppmuntra inte boys Will be boys. 
Älska varandra. 

Kommentera här: